15 jaar The Mall Koedijk

Op 21 november 2006 opende jongerencentrum The Mall in De Rietschoot voor het eerst haar deuren. Een plek voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar, waar ze kunnen binnenlopen om elkaar te ontmoeten, om samen spelletjes te doen, te gamen maar ook workshops te volgen. Sindsdien is The Mall Koedijk een vaste plek geworden voor heel veel jongeren. Maria de Gooijer is al 8 jaar jongerenwerker daar. We zochten haar op.

Wat doen jullie hier allemaal voor jongeren?

“We hebben natuurlijk de open inloop, op dinsdag- en donderdagmiddagen en donderdag- en vrijdagavond. Dan maken we wel onderscheid tussen leeftijden. We zijn al een tijdje geleden gestart met de ‘meidenmiddag’ op de dinsdagen. Voor meiden tussen de 9-12 jaar. Daar hebben we bewust voor gekozen: meiden onder elkaar. We hebben het heel gezellig, maar we bespreken ook thema’s, zoals voeding, muziek en hoe je omgaat met social media. Zo leuk om te zien dat ze elkaar helpen om meer voor jezelf op te komen en trots te zijn op wie je bent.

Op donderdagavond organiseren we voor jongens vanaf 13 jaar een sportactiviteit. Dat doen we in samenwerking met Reda Ayou.”

Hoe ben je hier zo terecht gekomen?

“Ik heb de ‘Social Work-opleiding’ gedaan en daarna heb ik me bij The Mall als vrijwilliger gemeld. Ik had nog geen echte werkervaring, maar dat ging zo goed dat ik snel de baan van jongerenwerker kreeg. Ik geniet nog steeds hier!”

Vertel eens over een paar bijzondere dingen die je hier hebt meegemaakt.

“Ik merk dat corona wel impact heeft op jongeren. Jongeren kunnen niet veel doen en we merken dat nu veel meer jongeren naar The Mall komen. Het is ook een soort huiskamer, waar je elkaar kunt ontmoeten. Toen we echt dicht moesten vanwege de lockdown, hebben we online contact gehouden: samen spelletjes doen, kletsen, challenges, filmpjes…

Een echt bijzondere ervaring was ons bezoek aan Westerbork en daarna Auschwitz met een groep jongeren. Aanleiding was toen een jongen die opeens een hakenkruis tekende op een tafeltennisbatje. Hij had blijkbaar geen goed idee waar dat symbool voor stond. Gesponsord door o.a. Bureau Art.1 hebben we toen een reis gemaakt. Dat maakte echt heel veel indruk. Een van de jongeren zei: ‘Mijn les is echt om elkaar in de waarde te laten…’ Op zo’n actie ben ik trots.

Een ander voorbeeld is, dat er een meisje was dat niet lekker in haar vel zat. Thuis en op school ging het niet lekker, ze zat echt een beetje vast. We hadden een activiteit ‘Ontdek je talent’ en zij ontdekte dat ze goed kan fotograferen. Ze heeft de foto’s voor onze website gemaakt.”

Hebben jullie veel contact met ouders?

“Dat is heel wisselend. Begin 2021 ben ik, omdat we dicht moesten vanwege de lockdown, bij sommige jongeren thuis geweest om een beetje contact te houden. Dat stellen ouders ook heel erg op prijs, merk ik.”

The Mall is onderdeel van ‘Youth For Christ’. Wat merken jongeren daarvan in de praktijk? 

“Voor mij is het geloof een inspiratiebron. Ik hoop dat jongeren uit mijn gedrag daarvan iets opsteken. Verder wordt hier niet gevloekt en bidden we voor het kerstdiner. De jongeren kunnen dan zelf kiezen of ze mee willen doen of gewoon goede gedachten de wereld in sturen.”

Tenslotte:  jullie hadden een groot verjaardagsfeest gepland in 2021 met The Mall. Dat kan niet doorgaan. Wat gaan jullie nu doen?

“We hebben een prachtig filmpje gemaakt van 15 jaar The Mall. Dat kan iedereen zien:
https://www.youtube.com/watch?v=OHaM3GeIzik

Tja, dat wordt dus volgend jaar wat verzinnen. Dan zijn we ‘Sweet SIXTEEN’.”

Laat een reactie achter